VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

F E L H Í VÁ S

VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

 

 

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.

A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.

A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992. októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.

A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4.0 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas, szürkésbarna színű.  A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is; így a vakcina bejut a szervezetébe.

A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.

A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra nézve ártalmatlan, veszélyt nem jelent! A KIHELYEZETT CSALÉTEKHEZ ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:

  1. Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, vagy ezek hiányában bő szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetében védőoltásra nincs szükség.
  2. Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY MEGKEZDÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT 21 NAPIG AZ EBEKET MEGKÖTVE VAGY ZÁRVA KELL TARTANI (ebzárlat) és csak pórázon szabad közterületre vinni. A JELZETT IDŐSZAK ALATT A KEZELT TERÜLETEN TILOS A LEGELTETÉS. Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.

Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

 

További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

A helyi vakcinázási kampány időpontja:

2017. ÁPRILIS 7-12-ig.

 

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal